Ik ben nog nooit zo gezond geweest – twintig kg te zwaar

zelfliefde, jezelf omarmen precies zoals je bent. gezond leven

Ja, dit durf ik te zeggen. Een dikke 20 kg zwaarder dan 5 jaar geleden. Ik stop veel meer ongezonde dingen in mijn lijf, beweeg minder en toch ben ik gezonder.

Afgelopen jaren heb ik hard aan mezelf gewerkt. Aan mijn gezondheid. Het resultaat is die extra 20 kg. 20 kg die ik 5 jaar geleden al niet te kort kwam.

Mijn mentale gezondheid eerst

Ik zorg goed voor mijzelf door mijn focus op mijn mentale gezondheid te leggen. Te zorgen dat de constante angst uit mijn lijf is. Dat ik minder stress ervaar en dat ik mezelf in de spiegel aan kan kijken.

“You can go to the gym, drink you water,
and take your vitamins but if you don’t deal
with the shit in your heart and head,
you’re still going to be unhealty.”

Prioriteiten stellen

Ik zeg niet dat gezond eten niet beter voor me zou zijn. Ik zeg dat ik het niet kan in combinatie met goed voor mijn mentale gezondheid zorgen.

Zodra ik op de healthy tour ga, raak ik mezelf volledig kwijt. Het beheerst mijn hele dagen. Ik ben trots op mezelf als ik me de hele dag aan het strakke regiem van gezond eten kan houden. Een rijstwafel met avocado: Yess gurll!. Een courgette pasta als avond eten: Damn wat voelt dat goed.

tot het (weer) mis gaat


Ik ga lunchen met een vriendin en heb geen zin in salade. Mijn hele dag is verpest als ik twee kroketten bestel. Kan ik net zo goed een reep chocola naar binnen werken. Een pizza bestellen en nog een zak chocolade rozijnen er achteraan. Want morgen moet ik weer afzien.

Bewegen voor straf

Bewegen is niet iets voor fun. Bewegen is iets wat moet. Elke seconde haat ik. Ik haat de pijn in mijn benen. Het vieze straaltje zweet wat ik in mijn knieholte voel lopen. De mensen om mij heen die allemaal veel beter zijn dan ik en het met gemak lijken te doen.

Ik weet dat het ook anders kan

Elke gezondheidsgoeroe heeft me verteld dat het anders kan. Dat ik niet door hoef te slaan. Dat er ook een gouden middenweg is. Gezond eten hoeft geen nachtmerrie te zijn, je mag ook heus wel eens zondigen en sporten kan ook leuk zijn.

Toch gaat het elke keer weer mis. Inmiddels heb ik een dikke 15 jaar ervaring met diëten, heb ik elke manier van ‘gezond’ afvallen wel eens geprobeerd. Voor mij is er geen gouden middenweg.

Nieuwe religie

Daarom heb ik mijn geloof omgegooid. Heb ik afvallen afgezworen. Dit lijf hoeft nooit meer op dieet. Dit lijf is er om te genieten van het leven.

Ik wil lief zijn voor mijn lijf. Niet haar uithongeren. Dat lief zijn betekent ongezonde dingen eten. Het betekent gezonde dingen eten. Bewegen omdat en alleen als het leuk is en netflix en chill om bij te komen.

Af en toe rek en strek ik wat, als een soort eigen yoga. Of doe ik echt yoga. Gewoon om iets te lachen te hebben.

Die courgette pasta eet ik nog steeds, want hij is gewoon donders lekker. Dat ik daarna een bak ijs naar binnen werk omdat dat ook lekker is, maakt het nog leuker.

Focus op gezond eten

Ik vind het jammer dat fysieke gezondheid hier in Nederland vaak zoveel belangrijker gevonden wordt dan onze mentale gezondheid. Ja er zijn mensen die goed een balans kunnen houden tussen mentaal gezond en fysiek gezond. Mensen die zich mentaal beter gaan voelen als ze een rondje lopen en gezonde dingen naar binnen werken.

Ik ben niet een van die mensen.

Ik ben iemand die aankomt als ze aan haar trauma’s werkt. Omdat dat al heftig genoeg is en een chocolade reep me troost. Dat ik ook dat rondje loop, is niet iets wat zoden aan de dijk zet.

Waarom krijgt Karen dan alle complimentjes

Karen met haar kut karakter, die nog nooit wat aan persoonlijke ontwikkeling gedaan heeft. Nog nooit gehoord heeft van empathie. Krijgt op een dagelijkse basis complimentjes over haar uiterlijk. Dat ze zo gezond is. ‘Goed bezig meid, wat werk je hard aan jezelf’.

Terwijl ik, die steeds beter bij zichzelf komt. Trauma na trauma oplost. De shit eindelijk onder controle krijgt. Te horen krijgt dat ik mezelf ‘wel wat aan het verliezen ben’.

Er zijn meer soorten van leven die gezond zijn

Laten we daarom alsjeblieft stoppen met voor andere beslissen hoe die het gezondst kan leven. Laten we stoppen met zeggen dat iemand alleen gezond kan zijn als zij haar fysieke gezondheid op pijl heeft.

Laten we stoppen met oordelen over iemands anders lijf en leven. Wil je Karen zijn met een kut karakter en een kneiters gezond lijf, prima! Wil je een ilana zijn die tantra shit doet om mentaal sterker te worden, prima! Wil je hier ergens tussen in je eigen weg vinden, nog veel meer prima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Je eigen kunstwerk

Een beeld van je lijf

TROTS OP JOU CADEAU

Een origineel voor de vrouw waar jij trots op bent.

Social Media

Populair

Ontvang de laatste updates

Schrijf je in

Ik beloof dat ik je niet ga spammen! Alleen maar mailtjes over zelfliefde en mijn aanbod.

Gerelateerde posts

Vulva. je vulva omarmen

Het is mijn vulva!

Jaren heb ik gedacht dat ze vagina heette. Dat ze er was om mij lastig te vallen. Stress te bezorgen en vooral heel veel jeuk

Ik voel me niet goed genoeg

spiegel Ik kijk in de spiegel. Zie mijn buik. De pukkeltjes op mijn benen. De striae rondom mijn borsten. Waar ik eerder snel in mijn