Wat is zelfzorg?

zelfzorg, wat is zelfzorg

Pleister op een veel te grote wond

We worden er mee om de oren geslagen: ‘wees lief voor jezelf’, ‘zelfzorg is een must’ en mijn favoriet: ‘Hou van jezelf’

Maar makkelijker gezegd dan gedaan. En vooral: wat is nou eigenlijk zelfzorg?

Bij zelfzorg denken we misschien aan quallity time. Jezelf eens goed verwennen met een maskertje of een heerlijke salade eten. Een avondje lekker bewegen klinkt ook goed. Maar is dit allemaal eigenlijk wel zelfzorg. Of is dit een pleister op een wond die eigenlijk gehecht moet worden?

De perfecte vrouw

Op social media zien we ze heel veel en in het wild spot je ze misschien ook vaak genoeg: De vrouw die goed voor zichzelf zorgt. Die veel beweegt, veel sport er altijd uit ziet om door een ringentje te halen.

Als we afgaan op wat we horen over zelfzorg, moeten deze vrouwen wel de liefde met zichzelf bedrijven, want zelfzorg hebben ze zeker onder de knie.

Houdt ze van zichzelf?

Toch vraag ik me af, staat deze manier van goed voor jezelf zorgen dan ook gelijk aan houden van jezelf?

Geeft ze zichzelf ook toestemming om van zichzelf te houden als ze een dag minder goed gegeten heeft? Als ze de hele week niet gesport heeft? Als haar lichaam ouder wordt of veranderd?

In mijn ogen is goed voor jezelf zorgen niet alleen maar je lijf bedienen. In mijn ogen is het goed zorgen voor het hele plaatje. Waar in deze maatschappij de focus vooral op je fysieke gezondheid ligt. Denk ik dat eerst je mentale gezondheid goed moet zijn. Dan komt fysiek vanzelf (of niet).

Eerste hulp bij zelfliefde

Voor mij is zelfzorg nee zeggen tegen dingen die niet goed voor me zijn. Ja zeggen tegen dingen die wel goed voor me zijn maar doodeng. Zelfzorg is voor mij in het diepe duiken. Kneiter hard huilen. Trauma’s verwerken, iets wat vaak betekent dat ik door een rotperiode heen moet voordat het beter wordt.

Zelfzorg is het contact met mensen verbreken die energie vreten (hoe aardig ze ook zijn). Zelfzorg is mijn grenzen opzoeken, op mijn bek gaan en weer opstaan.

Zelfzorg is het onbekende wat me doodeng lijkt. Zelfzorg is mensen dichtbij laten en me laten troosten. Zelfzorg is ruimte innemen.

En wat zelfzorg vooral vaak voor mij is… Rete moeilijk!!

Het resultaat van zelfzorg

Wat er gebeurt sinds ik beter voor mijzelf zorg. Is dat ik ook beter voor mijn lijf wil zorgen. Niet om haar te veranderen, maar om haar de liefde te geven die ze verdient.

Ik beweeg omdat het fijn is. Ik eet gezond omdat ik me er goed door voel. Ik smeer een gezichtsmasker op mijn gezicht, niet om er mooier van te worden maar omdat het kan en ik er de postbezorger gruwelijk mee kan laten schrikken.

Stop met pleisters plakken

Het is niet een project van één dag. Verwacht vooral niet dat je het morgen onder de knie zult hebben.

Goed voor jezelf zorgen betekent voor iedereen iets anders. Maar stop alsjeblieft met pleisters plakken waar je hechtingen nodig hebt, want daar wordt niemand beter van.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Je eigen kunstwerk

Een beeld van je lijf

TROTS OP JOU CADEAU

Een origineel voor de vrouw waar jij trots op bent.

Social Media

Populair

Ontvang de laatste updates

Schrijf je in

Ik beloof dat ik je niet ga spammen! Alleen maar mailtjes over zelfliefde en mijn aanbod.

Gerelateerde posts

Vulva. je vulva omarmen

Het is mijn vulva!

Jaren heb ik gedacht dat ze vagina heette. Dat ze er was om mij lastig te vallen. Stress te bezorgen en vooral heel veel jeuk

Ik voel me niet goed genoeg

spiegel Ik kijk in de spiegel. Zie mijn buik. De pukkeltjes op mijn benen. De striae rondom mijn borsten. Waar ik eerder snel in mijn